Vertailtaessa eri kokoisten kaupunkien vuokralla asumisen kuluja erot voivat olla satoja euroja. Miksi vuokra-asumisessa kuitenkin on puolensa?
Asutuskeskuksien eli suurten kaupunkien keskustoissa ja näiden ympäristöissä pientenkin asuntojen vuokrat voivat nousta 600 - 700 euroon.
Isommista vuokra-asunnoista saa maksaa jo reilusti yli 1000 euron kuukausivuokraa. Kun taas samankokoisen asunnon voi vuokrata pienen paikkakunnan alueella murto-osalla tästä hinnasta.
Kuitenkin moni valitsee vuokra-asumisen asunnon ostamisen sijaan. Ensimmäisen asunnon hankkimista odotellaan nykyään siihen saakka, kun perhe on jo perustettu, työelämä vakiintunut ja lapset hankittu.
Mitkä ovat vuokra-asumisen hyvät ja huonot puolet? Entä mitkä ovat vuokra-asumisen kustannukset?
Kohtuullisina asumiskustannuksina pidetään sitä, että tuloista menee asumiseen noin 30 %. Tämä toteutuukin pienillä paikkakunnilla, esimerkiksi Satakunnassa keskimäärin 20 % tuloista kuluu asumiseen. Asumiskustannuksissa on kuitenkin suuria aluekohtaisia eroja.
Helsingin keskustassa nimittäin voi joutua pulittamaan yksiöstä jopa lähes 800 € vuokraa. Pienessä kunnassa vastaavan voi saada puolella tästä.
Kun vuokraa on maksettava esimerkiksi 40 % ansioista, on eläminen aika niukkaa. Puhumattakaan siitä, että voisi säästää omaa asuntoa varten.
Asuntojen vuokrahinta per neliö riippuu hyvin paljon paitsi paikkakunnasta myös sijainnista kaupungin sisällä. Vertailuun on olemassa useita vertailutilastoja.
Mielenkiintoista on asettaa asuntojen vuokrat postinumeroittain vertailuun, mutta vertailua voi suorittaa myös asettamalla asuntojen vuokrat kunnittain vertailuun.
Uusikaupunki on suuressa huudossa uusien työpaikkojen myötä, silti vertailussa se jää Helsingille mennen tullen. Kuukausivuokran lisäksi on varauduttava maksamaan takuuvuokra ennen kuin asuntoon pääsee muuttamaan.
Tavanomainen vuokravakuus on 1 - 3 kuukauden vuokran suuruinen summa, joka talletetaan esimerkiksi vuokravakuustilille.
Mikäli unelmien asunto on vuokravakuudesta kiinni, voi vakuutta varten hakea edullisen kulutusluoton avuksi.
Edulliseen vuokra-asuntoon voi päästä kiinni, jos löytää kaupungin tai esimerkiksi SATOn tai Kevan omistamista vuokra-asunnosta mieleisensä.
Yritykset, yhteisöt, kaupungit tai kunnat vuokraa asuntoja yleensä edullisemmin ehdoin kuin yksityiset vuokranantajat. Julkisen tahon vuokra-asunnoissa ei ole sitäkään vaaraa, että omistaja haluaa joko myydä asunnon tai muuttaa siihen itse.
Vuokra-asunnon hyvät puolet painavat varsinkin monen nuoren asunnon hankkijan vaakakupissa mahdollisia huonoja puolia enemmän.
Kun ei ole vielä aivan valmis sitoutumaan asuinpaikkakuntaan, opinnot ovat kesken tai työmarkkinat mietityttävät, on vuokraaminen mielekkäämpää kuin asunnon ostaminen.
Vuokralla asumisen edut ovat moninaiset eikä asunnon vuokraamista tarvitse enää nolostella.
Ensinnäkin: Jos kaupunki ei ole tuttu eikä vielä tunne kaupunginosia, asunnon vuokraaminen antaa mahdollisuuden koeajaa asuinalue.
Jos alue osoittautuukin palveluiltaan puutteelliseksi tai rauhattomaksi, on vuokra-asunnosta huomattavasti helpompi päästä eroon kuin omistusasunnosta.
Toiseksi: Varsinkin opiskeluaikana vuokraaminen on järkevää, mikäli ei ole ihan varma löytyykö se unelmatyöpaikka samalta paikkakunnalta. Tai jos opintojen jälkeen tai niiden aikana tie viekin ulkomaille.
Vuokra-asuminen mahdollistaa nopeat liikkeet työpaikan tai opiskelupaikan perässä.
Kolmanneksi: Jos työttömyys yllättää, on vuokra-asunto helpompi vaihtaa edullisempaan kuin saada omistusasunto nopeasti myydyksi. Mikäli tulot yhtäkkiä tippuvat huomattavasti, voi asuntolaina koitua ongelmaksi.
Neljänneksi: Epämieluisista naapureista pääsee helposti eroon. Jos myös muut asuintalossa asuvat vuokralla, vaihtuvuus voi olla nopeaa ja äänekkäistä naapureista voi olla helppo päästä eroon.
Oma muuttokin sujuu jouhevammin, kun asuntoa voi vaivattomasti vaihtaa.
Vuokralla asuminen kiehtoo sitoutumista vältteleviä ja voi tuntua monesta vapauttavalta ratkaisulta. Mutta huonojakin puolia vuokra-asumisessa on.
Ensinnäkin: Kaikki muutokset asunnossa vaativat vuokranantajan luvan, sisustus- ja somistusvapaus on vuokra-asunnoissa rajallista. Joskus vuokranantajan asettamat säännöt ovat hyvin tiukat.
Toiseksi: Eläinrakas ei aina saa lemmikkejä mukaansa asuntoon. Yllättävän iso osa vuokranantajista kieltää eläinten pitämisen asunnoissaan.
Kolmanneksi: Vuokranantaja voi korottaa vuokraa säännöllisesti. Alun perin edullinen asunto voi hiljalleen muuttua kohtuuhintaisesta kalliinpuoleiseksi.
Neljänneksi: Ihanankin vuokrakodin voi menettää. Niin vapaata kuin vuokra-asuminen onkin, se on myös epävarmaa. Vuokrakotiin ihastuneelle tämä on ehdoton miinuspuoli, sillä vuokra-asunnon saa vain harvoin omaksi.
Asumismuotojen vertailu kannattaa jo hyvissä ajoin ennen kuin on muuttamassa omilleen tai kun miettii asunnon vaihtamista. Vuokra-asuminen ja asunnon omistaminen ovat kaikille tuttuja asumismuotoja.
Näiden lisäksi vähemmän tunnettuja asumismuotoja ovat muun muassa asumisoikeusasunto ja osaomistusasunto.
Miten nämä asumismuodot eroavat toisistaan?
Asumisoikeusasunto tarkoittaa, että asunnon hankkinut omistaa asumisoikeuden kyseiseen asuntoon, ei asuntoa sinänsä.
Asunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu ja kuukausittain käyttövastiketta. Tällaista asuntoa ei voi ostaa itselleen, mutta sitä voi käyttää kuin omistusasuntoa. Asumisoikeusmaksu palautetaan poismuuton yhteydessä.
Osaomistusasunto tarkoittaa, että asunnosta on maksettu rakennuttajalle osuus asunnon hankintahinnasta, yleensä 20 - 30 %. Aluksi asunnossa asutaan vuokralla, mutta lopulta se on mahdollista lunastaa itselleen.
Vuokra-asunto voi olla yksityisen tai yrityksen omistama sijoitusasunto, mutta myös julkiset tahot vuokraavat asuntoja. Kaupungit, kunnat ja voittoa tavoittelemattomat yhdistykset vuokraavat asuntoja, jolloin vuokra on yleensä hiukan yksityisiä vuokra-asuntoja edullisempi
Omistusasunto voi olla asunto-osake tai kiinteistö. Asunto-osakkeen omistaja omistaa osakkeet, jotka oikeuttavat asunnon hallintaan, kiinteistö taas on kiinteää omaisuutta, talo ja maapala. Kumpikin edellyttävät yleensä pitkähköä sitoutumista kyseiseen asuinpaikkaan sekä asuntolainan hakemista.
Jokaisessa asuinmuodossa on omat hyvät ja huonot puolensa ja on tärkeää valita juuri itselle sopiva ratkaisu.
Tavallista on se, että elämän vakiintuessa moni hankkii omistusasunnon, jota pidetään myös hyvänä investointina.
Vertaile asumismuotoja ja ota selvää oman asuinpaikkasi tarjonnasta.
Vippi.fi toivottaa hyviä asunnonmetsästysretkiä!