Suomessa harrastetaan paljon ja suomalaiset menevät usein äärimmäisyyksiin harrastamisen kanssa.
Jo pienestä pitäen lapsilla on aikataulutettuja harrastuksia niin, että vanhemmat saavat ajella arki-iltaisin parkkipaikalta toiselle ja odotella autossa tai aulassa harrastusten loppumista. Osaan harrastuksista kuuluu lisäksi esityksiä tai pelejä, jotka ovat luonnollisesti viikonloppuna ja vievät viimeisetkin mehut.
Myös aikuisten harrastukset menevät joskus äärimmäisyyksiin, sillä kun me suomalaiset teemme jotain niin teemme sen myös kunnolla. Kun aloitamme juoksuharrastuksen ostamme kalliin urheilukellon mittaamaan sykettä, hienot juoksuvaatteet ja high tech lenkkarit.
Harrastamisen ei kuitenkaan tarvitse olla viimeisen päälle aikataulutettua tai kallista. Lue tämä artikkeli ja nappaa vinkit edullisiin harrastuksiin. Kerromme myös niistä harrastuksista, joihin uppoaa rahaa väkisinkin ja jotka voidaan luokitella kaikkein kalliimmiksi!
Melkein kaikista harrastuksista saa kalliita, jos niihin haluaa panostaa rahallisesti. Erilaisia vaatteita, välineitä, asusteita ja vaikkapa harrastusmatkoja on saatavilla runsaasti jokaiseen lajiin. Kalliin ja halvan harrastuksen ero onkin toisinaan häilyvä ja riippuu siitä, kuinka harrastamiseen itse suhtautuu.
Edullisia harrastuksia kuitenkin löytyy paljon niin lapsille, kuin aikuisillekin. Osa niistä on täysin itsenäisesti harrastettavia, kun taas osa on ryhmässä tai joukkueessa tehtäviä. Olipa harrastus mikä hyvänsä, ei siihen kannata aluksi panostaa kovinkaan paljoa rahaa. Mielipiteet muuttuvat ja rahallinen panostus saattaa olla turha. Aloita siis maltilla ja tee hankintoja vasta sitten, kun tiedät että sinä, tai lapsesi aidosti nauttii uudesta harrastuksesta.
Kun ajatellaan edullisia harrastuksia aikuisille, on juokseminen näistä yksi. Juoksemiseen tarvitset vain jonkinlaiset lenkkarit ja sitä voi harrastaa missä vain ja mihin kellonaikaan hyvänsä. Toki juoksemiseenkin saa menemään rahaa, sillä välineitä, jalkineita ja vaatteita on markkinoilla paljon. Juoksemaan voi myös lähteä vaikkapa kilpailuihin ihan ulkomaita myöten, mutta lähtökohtaisesti siitä saa vuosikausia kestävän harrastuksen myös ilman suurta alkupääomaa.
Toinen edullinen harrastus aikuisille, ja toki myös kouluikäisille lapsille ja nuorille, on lukeminen. Suomessa on äärimmäisen hyvä kirjastoverkosto, josta saa fyysisiä, sekä ääni- ja e-kirjoja lähestulkoon rajattomasti. Kirjastosta on niin helppoa hakea kirjoja, että jo hyvä valikoima innostaa aloittamaan lukuharrastuksen.
Lukemisessa on myös se hyvä puoli, että kirja kulkee mukana minne vain ja lukea voikin esimerkiksi julkisessa liikenteessä tai illalla ennen nukkumaan menoa. Lukeminen myös kehittää aivoja ja aihealueesta riippuen myös kyseisen aihealueen taitoja.
Hyviä edullisia harrastuksia lapsille ovat esimerkiksi erilaiset kerhot ja urheiluseurat. Urheiluseurasta ja lajista riippuen vuosimaksu saattaa olla vain joitain kymmeniä euroja. Toisinaan kaupungit ja seurakunnat saattavat järjestää myös ilmaisia kerhoja, joten rahasta harrastaminen ei useinkaan jää kiinni. Lapsi voi valita vaikkapa kokkikerhon, partion tai liikuntakerhon ilman, että siihen tulee panostaa paljon rahallisesti. Edullisia joukkuelajeja ovat mm. pesäpallo, sähly sekä koripallo. Edullisimpiin lajeihin kuuluvat myös uinti, jalkapallo, yleisurheilu sekä voimistelu.
Perheenä voi keksiä lisäksi muita ilmaisia tai edullisia harrastuksia, jotka eivät ole aikaan sidottuja. Metsässä liikkuminen ja vaikkapa marjastus tai geokätkentä ovat mukavia ja edullisia tapoja harrastaa. Ajanvietteitä keksiessä luovuus muutenkin palkitaan, sillä Suomessa on todella paljon hyviä, edullisia tapoja harrastaa!
On olemassa myös niitä lajeja, jotka ovat kalliita joka tapauksessa eli riippumatta siitä haluaako harrastukseen sijoittaa vai ei. Hyviä esimerkkejä tästä ovat esimerkiksi jääkiekko, laskettelu, golf ja moottori- sekä veneurheilu. Kaikissa edellä mainituissa etenkin välinekulut ovat korkeita ja ostoksia tulee tehdä usein. Yllättävissä harrastuskuluissa avuksi saattaakin kannattaa esimerkiksi joustoluoton hyödyntäminen.
Vertailuissa kaikista kalleimmat lasten harrastukset ovat olleet ratsastus ja taitoluistelu. Taitoluistelun kustannusta nostaa tiivis harjoittelutahti ja hallimaksut, kun taas ratsastuksen tuntihinta saattaa olla aika korkea. Yllättäen myös maastohiihto ja tanssi ovat nousseet tutkimuksissa keskivertoa kalliimmiksi vaihtoehdoiksi.
Lapsia tulee toki kannustaa valitsemallaan tiellä, mutta mikäli tietää, että rahatilanne ei ole kovin hyvä, kannattaa lapsia ehkäpä ohjata edullisempien harrastusten pariin. Kuitenkin esimerkiksi ratsastuskuluja voi pienentää helposti sillä, että tekee vapaaehtoistyötä tallilla tai vaikkapa ottaa ohjattuja ratsastustunteja vain harvoin. Myös autourheilun ja jääkiekon makuun pääsee lapsena kyllä edullisesti, sillä kulut kasvavat vuosien varrella tasaisesti.
Koska osa harrastuksista on kalliita joka tapauksessa, vaaditaan vanhemmilta erityistä sitoutumista, jotta lapsi saa harrastaa. Sama koskee toki myös tilannetta, jossa harrastus on aikuisen, joka maksaa omasta pussistaan. Mikäli harrastaminen on tavoitteellista, kannattaakin tutustua esimerkiksi erilaisiin sponsorivaihtoehtoihin ja selvittää oman harrastuksen rahoitusmahdollisuudet ja se, miten vaikkapa liitto suhtautuu sponsorimainoksiin.