Älypuhelimen valinta vaatii nykyään aikamoista vertailua ja tietopohjaa erilaisista puhelimista. Puhelinvertailu kärsii runsauden pulasta, sillä puhelimia on jokaiseen lähtöön, tarpeeseen ja hintaluokkaan.
Mikä puhelin kannattaa ostaa esimerkiksi valmistuvalle ja koulunsa päättävälle? Mikä sopii lapselle, työkäyttöön, ikäihmiselle… Vippi.fi kokosi pienen vinkkipaketin puhelimen ostajalle!
Ensin kannattaa tietysti kartoittaa käyttötarve ja käyttäjän toiveet. Käyttötarpeet voivat olla hyvin erilaiset, kun hankitaan ensimmäinen matkapuhelin lapselle tai juuri koulunsa aloittavalle ekaluokkalaiselle, some-puhelin teinille, työkännykkä uransa aloittavalle tai helppokäyttöinen puhelin vanhukselle turvaksi ja seuraksi.
Teknisiin ominaisuuksiin on syytä kiinnittää huomio: kuinka paljon puhelimessa on tallennustilaa omaan käyttötarpeeseen nähden tai saako puhelimeen ostettua lisää muistia? Videot ja kuvat voivat viedä paljon muistitilaa.
Mikä on akun arvioitu kesto? Ahkerassa käytössä akku hiipuu nopeasti. Kestää puhelin kovaa menoa? Eräihmisen puhelin vaatii enemmän kestävyydeltä kuin peruskäyttäjän.
Puhelin on nykyään monelle paljon muutakin kuin vain puhelin. Esimerkiksi moni esiteini käyttää puhelintaan pelaamiseen, piirtämiseen tai videoiden katsomiseen.
Tällöin vaakakupissa painaa muun muassa näytön koko. Mahdollisimman pieni puhelin ei houkuttele, kun puhelimen näytöstä on tarkoitus nähdä jotakin.
Puhelin on myös työväline eli sen tarkoituksena voi tosiaan olla myös ihan puheluiden vastaanottaminen ja soittaminen. Mutta yhä useampi puhelu on tarkoituksenmukaista tehdä videopuheluna, kun osallistutaan etänä palaveriin tai kokoukseen. Kaiuttimen on siis syytä olla riittävä.
Moni tallentaa puhelimeensa kaikki tärkeimmät hetket. Kamera näyttelee yhä suurempaa osaa puhelimen valinnassa. Puhelinta hankkiessa kannattaa tarkistaa kameran ominaisuudet ja saako laitteella omaan käyttöön tarpeeksi tarkkoja tuotoksia.
Useita some-kanavia ylläpitävät haluavat mahdollisuuden ottaa ja käsitellä hyviä videoita ja kuvia.
Iän karttuessa vaatimukset puhelimille voivat muuttua. Some-kanaviin saatetaan edelleen haluta hyviä kuvia, mutta toisaalta helppokäyttöisyydestä ei haluta tinkiä. Tällöin kannattaa panostaa helppokäyttöiseen käyttöjärjestelmään ja perustoimintoihin.
Apple julkaisee vuosittain uuden iPhonen, samoin tekee Samsung. Näiden lisäksi markkinoilla kilpailee nyt jo menestyksekkäästi Huawei ja vähän harvinaisemmat Windows-puhelimet.
iPhonen käyttöjärjestelmä on iOS, Huawei ja Samsung käyttävät Androidia ja Windows-puhelimet luonnollisesti Windowsia. Käyttöjärjestelminä näillä kullakin on puolensa ja onkin aika pitkälti maku- ja tottumuskysymys, mikä näistä sopii itselle. Kannattaa testata, mikä tuntuu loogisimmalta ja mikä sopii omaan käyttöön parhaiten.
Vinkkinä: jos käytössä on muita älylaitteita, kuten juoksukello tai muu vastaava, kannattaa tarkistaa, että sen voi synkronoida puhelimeen. Näin molemmista saa parhaimman käyttökokemuksen irti.
Lapsen pieneen käteen sopii pieni puhelin, mutta kuitenkin niin suuri, että puhelimella voi tehdä kivoja juttuja.
Hyvä peruspuhelin on yleensä pikku ihmiselle aivan riittävä ja sen saa parhaimmillaan ihan muutamalla kympillä, mikäli ominaisuuksista tarvitaan oikeastaan vain soittaminen ja puheluiden ja viestien vastaanottaminen tai lähettäminen
Pikkuinen puhelimen ostaja kannattaa ottaa mukaan kauppaan, jotta puhelimia voi ihan testailla ja pitää kädessä. Merkkitietoinen lapsi saattaa itsekin todeta, että ei se uusin ja hienoin laite sovikaan omaan käteen.
Hiukan isommille lapsille pitää puhelimessa olla jo enemmän herkkuja ja monelle paras älypuhelin on pelaamiseen sopiva luuri. Kallein ja uusin malli ei silti ole välttämättä se fiksuin ratkaisu, sillä:
a) Uusia malleja tulee markkinoille vuosittain b) Hajoamisriski kovassa menossa on suuri.
Nuorelle voi helposti löytyä paras puhelin alle 300 euron hintaan.
Näytön kestävyyteen kannattaa satsata, sillä pienestä kädestä puhelin helposti lipsahtaa. Näytön voi suojata suojakuorella, joka suojaa puhelinta muutenkin, tai näytönsuojakalvolla. Siisti suojakuori on myös monelle nuorelle yksi puhelimen tärkeimmistä ominaisuuksista!
Ykkösvalinta on helppokäyttöinen älypuhelin. Se on toki hyvin yksilöllistä, mitä tarkoittaa “helppokäyttöinen”. Osalle se on perinteinen Doro, joka tunnetaan yleisesti siitä, että se on paras kännykkä vanhukselle.
Moni iäkkäämpi ihminen on nykyään hyvin diginatiivi ja innostunutkin kaikesta uudesta tekniikasta!
Helppokäyttöisyys voi olla tässä tapauksessa myös helposti luettavuutta eli jälleen kerran näytön tulee olla käyttäjälleen sopiva. Pienen pientä sihrutusta ei iäkkäillä (tai nuoremmillakaan) silmillä näe ja applikaatiot sekoittuvat helposti toisiinsa liian tiheällä näytöllä.
Älypuhelimet ovat nykyään niin fiksuja, että ne saa jopa opastamaan käytössä. Puhelimessa voi itsessään olla opas, joka ohjaa mahdollisissa ongelmatilanteissa. Tämä helpottaa käyttöä huomattavasti.
Fyysiset näppäimet helpottavat käyttöä, mutta ne ovat nykyisissä älypuhelimissa harvinaisia. Viestisovellusten yhteydessä kannattaa tarkistaa, että kirjaimet ovat tarpeeksi selkeät ja suuret, muuten viestien kirjoittaminen voi olla vanhukselle liian haastavaa.
Someaktiiville paras älypuhelin on puhelin, jossa on paras kamera. Kun kuvia tai videoita lataa erilaisille sometileille, on kuvien laatu ja niiden muokkaamismahdollisuudet erittäin tärkeitä.
Kännykkävertailu usein perehtyykin erikseen laitteiden kameraominaisuuksiin ja moni tekee ostopäätöksen kameran perusteella.
Kamera on tärkeä nykyään myös peruskäyttäjille, sillä kännykkä on kevyempi matkustuskaveri kuin jämerä järjestelmäkamera. Ja parhaat puhelimet antavat hyvän vastuksen kameroille kuvalaadussa.
Työkännykkä on monelle toimistonjatke. Kaikki tarpeelliset tiedot säilytetään puhelimessa, palavereihin voi osallistua etänä videoyhteyden kautta ja ajanhallinta tapahtuu puhelimen avulla.
Akun kesto on tärkeä ominaisuus, sillä se pitkäkestoinen akku varmistaa sen, että tärkeät puhelut tai sähköpostit tavoittavat vastaanottajan varmasti.
Tietoturva on erittäin tärkeää, kun puhelimessa säilytetään luottamuksellisia dokumentteja, joiden on oltava helposti ja nopeasti saatavilla missä ja milloin vain.
Älypuhelimet voi ostaa myös käytettyinä ja hyvä kännykkä kestää useamman käyttäjän matkassa. Muutamia asioita on hyvä kuitenkin muistaa ja tehdä älypuhelinvertailu huolella, mutta kun hankinnassa on halpa älypuhelin, kannattaa vertailla myös käytetyt puhelimet.
Muistilista sinulle, joka olet hankkimassa käytettyä puhelinta:
Älypuhelimen hankintaan saat helposti rahoituksen hakemalla lainaa heti helpolla verkkohakemuksella.